Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο – Γίνονται τοξικά

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο – Γίνονται τοξικά

Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γεύση, την υφή, ακόμα και την ασφάλειά τους.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα:

 

1. Πατάτες

 

  • Γιατί όχι: Το κρύο του ψυγείου μετατρέπει το άμυλο των πατατών σε ζάχαρη. Αυτό όχι μόνο αλλοιώνει τη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό μιας δυνητικά επιβλαβούς χημικής ουσίας, της ακρυλαμίδης, όταν μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγανητές ή ψητές).
  • Πώς να τις αποθηκεύσετε: Σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι, σε χάρτινη σακούλα ή σε διχτυωτό σάκο.

 

2. Κρεμμύδια και σκόρδα

 

  • Γιατί όχι: Η υγρασία του ψυγείου μπορεί να τα μαλακώσει, να τα κάνει να μουχλιάσουν ή να βλαστήσουν γρηγορότερα.
  • Πώς να τα αποθηκεύσετε: Σε ένα καλά αεριζόμενο, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Αποθηκεύστε τα χωριστά από τις πατάτες, καθώς τα κρεμμύδια εκπέμπουν αέρια που μπορούν να επιταχύνουν την ωρίμανση και τη φθορά των πατατών.

 

3. Ντομάτες

 

  • Γιατί όχι: Το κρύο εμποδίζει τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να χάνουν το άρωμα, την πλούσια γεύση και την υφή τους.
  • Πώς να τις αποθηκεύσετε: Σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

 

4. Μέλι

 

  • Γιατί όχι: Το μέλι είναι μια φυσικά συντηρημένη τροφή και δεν χρειάζεται ψυγείο. Αν το βάλετε στο ψυγείο, θα κρυσταλλώσει και θα γίνει σαν ζύμη, χάνοντας την υγρή του μορφή.
  • Πώς να το αποθηκεύσετε: Σε ένα αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Σχετικά:  Το Ελληνικό θαuματουργό βότανο που πρоστατεύει από καpκίνο και δıαβήτη

 

5. Καφές

 

  • Γιατί όχι: Είτε αλεσμένος, είτε σε κόκκους, ο καφές απορροφά τις οσμές και την υγρασία από τα άλλα τρόφιμα του ψυγείου, με αποτέλεσμα να χάνει τη γεύση και το άρωμά του.
  • Πώς να τον αποθηκεύσετε: Σε ένα αεροστεγές δοχείο, σε ένα δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι.

 

6. Ελαιόλαδο

 

  • Γιατί όχι: Η ψύξη μπορεί να το κάνει να θολώσει, να πήξει και να αλλάξει τη σύστασή του. Αν και δεν γίνεται τοξικό, χάνει μέρος της ποιότητάς του.
  • Πώς να το αποθηκεύσετε: Σε ένα σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι, μακριά από το φως.

 

7. Ψωμί

 

  • Γιατί όχι: Το ψυγείο επιταχύνει τη διαδικασία του μπαγιατέματος, κάνοντάς το σκληρό και στεγνό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν το αφήνατε στον πάγκο της κουζίνας.
  • Πώς να το αποθηκεύσετε: Σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 μέρες. Για μεγαλύτερη διατήρηση, τοποθετήστε το στην κατάψυξη.

 

8. Αβοκάντο (άγουρα)

 

  • Γιατί όχι: Τα άγουρα αβοκάντο δεν ωριμάζουν στο ψυγείο.
  • Πώς να τα αποθηκεύσετε: Αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να ωριμάσουν. Μόλις είναι ώριμα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να παρατείνετε τη ζωή τους για μερικές ημέρες.

 

Σημαντική Σημείωση για την Τοξικότητα:

 

Ενώ τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα δεν γίνονται άμεσα “τοξικά” με την κοινή έννοια του όρου (δηλαδή δεν προκαλούν δηλητηρίαση), η εσφαλμένη αποθήκευση, όπως στην περίπτωση των πατατών, μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αλλαγές που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς. Επιπλέον, η αλλοίωση της ποιότητας (γεύση, υφή) και η ανάπτυξη μούχλας σε ορισμένα από αυτά (όπως τα κρεμμύδια) τα καθιστά ακατάλληλα για κατανάλωση.

Σχετικά:  ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Αυτή η στάση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ειδικός προειδοποιεί για τα τέσσερα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο. Συχνά βάζουμε φαγητό στο ψυγείο με σκοπό να το καταναλώσουμε αργότερα, αλλά μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να ψύχονται καθώς γίνονται πολύ γρήγορα τοξικά. Σύμφωνα με την Express, η Dimple Jangda, ειδικός για την υγεία του εντέρου αποκάλυψε τα τέσσερα τρόφιμα που δεν πρέπει να φάμε αν μπουν στο ψυγείο

Σκόρδο

«Ποτέ μην αγοράζετε ξεφλουδισμένο σκόρδο και μην το βάζετε στο ψυγείο γιατί πιάνει μούχλα πολύ γρήγορα, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο», είπε η ειδικός. Προτείνει να αγοράζουμε πάντα φρέσκο σκόρδο με φλούδα και να την αφαιρούμε μονάχα όταν πρόκειται να μαγειρευτεί.

Δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο επειδή οι βολβοί του σκόρδου έχουν χαμηλή οξύτητα και είναι επιρρεπείς στο Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την αλλαντίαση.

Κρεμμύδι

Παρόλο που είναι «ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες», η Jangda λέει ότι όταν το βάζουμε στο ψυγείο «το άμυλο αρχίζει να μετατρέπεται σε ζάχαρη και πιάνει μούχλα». Άρα, την επόμενη φορά που θα σας μείνει το μισό κρεμμύδι μην το βάλετε στο ψυγείο γιατί «μαζεύει όλα τα ανθυγιεινά βακτήρια».

Τζίντζερ

Ακριβώς το ίδιο με τα παραπάνω, το τζίντζερ μπορεί και πιάνει μούχλα πολύ γρήγορα όταν μπαίνει στο ψυγείο.

Ρύζι

Η ειδικός προειδοποιεί να μην αφήνουμε ποτέ μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο, παρόλο που «πολλοί άνθρωποι διατηρούν μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο λόγω της αντοχής στο άμυλο και πιστεύουν ότι βοηθά τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα». Στην πραγματικότητα το ρύζι είναι ένα από τα τρόφιμα που πιάνει μούχλα πολύ γρήγορα και σε περίπτωση που μπει στο ψυγείο, δεν θα πρέπει να μείνει πάνω από ένα 14ωρο, τονίζει η ειδικός.

Σχετικά:  Τέλειος ύπνος: Η αποτελεσματική μέθοδος για να κοιμάσαι καλά κάθε βράδυ και να ξυπνάς γεμάτος ενέργεια το πρωί

Το διαβάσαμε εδώ reader.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις